Cursuri de floristica scoala flori florarie buchet mireasa floralia brasov

Educarea frumosului – educatia estetica

Pentru a putea vedea frumosul din jurul nostru, este necesară o educație pentru frumos, o educație estetică care-l (re)învață pe om să trăiască armonia interioară, echilibrul între forțele imaginației și ale acțiunii, între aspirațiile sufletului și acceptarea realității fizice, între îndatoririle față de sine și cele față de semeni. O educație pentru frumos dezvoltă în om aspirația lucrului făcut bine și frumos, exigență și bunul gust față de bunurile de consum, simțul echilibrului și simplitatea comportării frumoase, civilizate.

 

Dacă educația estetică se referă la formarea personalității umane în raport cu natura, mediul înconjurător, societatea, există și o educație artistică – privește perceperea și realizarea frumosului din creația artistică – sondează însă mai adânc, presupune un grad mai mare de inițiere, angajează calități mai subtile și solicită mai complex personalitatea în ansamblul ei.

 

“Fiecare lucru are frumusețea lui, dar nu oricine o vede.” – Confucius

 

Este un lucru unanim acceptat că frumosul se află pretutindeni. Mai puțin se ține seama însă de faptul ca el nu se lasă descoperit și receptat de la sine. Nu oricine îl poate percepe și se poate bucura de el. De aceea este necesara cultivarea capacității de a percepe frumosul, de a-l privi, de a-l auzi, de a-l citi. Există o adevărată știință în “a ști” să găsești frumosul și în “a-l savura”.

Pentru a putea percepe frumosul, în ansamblul său, este necesar ca omul “să pătrundă” mai adânc în ceea ce admiră, “să vadă” și “să simtă” raporturile plastice – liniile, formele de reprezentare vizuale, structurile și texturile, ritmurile, relațiile desimetrie și asimetrie, accentul și motivul decorativ, acordurile cromatice etc.