Frumosul - expersie a creatiei artistice

Plecand de la a fi fauritori de bunuri materiale - necesare traiului zilnic – realizandu-le cu mult drag, cu suflet, se ajunge la fauritori de bunuri spirituale, dezvaluind bogatie sufleteasca, imaginatie si sete de frumos, precizie, indemanare, forta, gratie, frumusete tehnica si stil rafinat ce poarta desfatare si determina momente de inaltare – iata o definire a creatiei artistice.

 

Ca sa vorbim de creatia artistica pe aceste meleaguri romanesti este necesara intoarcerea la izvor, ca marturie in timp si peste timp ce ne poarta spre un trecut fara de care nu te poti intregii, in perimetrul luminat al stimei pentru cei ce ne-au daruit acest camp fecund, stima in care ne oglindim noi insine inobilarea tariei de caracter si a idealului de munca, in inalta nazuinta spre desavarsire.

 

In creatia artistica populara gasim suflet romanesc care palpita, care traindu-l si talmacindu-l pana la esenta, raspandeste caldura si frumusete, intelepciune si sensibilitate, rabdare si smerenie, demnitate si simplitate… fiori din murmurul izvorului, prin tehnica maestrita si stil rafinat.

 

Creatorul popular cu sufletul licarind in lumina, ca un artist laborios, inventiv, patrunde in universul mirific al culorilor si formelor, leaga in taina, traduce ganduri spirituale prin forme gratioase cu o mare deschidere spre innoire, revarsa cu daruire izvoare ce despletesc firave motive vechi si noi, prin frumoase nuante de implinire tehnica. El domina acest spatiu de taina, emotioneaza si convinge prin necontenita lui stradanie.